Pages

Khamis, 18 Mac 2010

Singapore.... The Country of Cleaning

Sudah lama diriku tidak menambah coretan di dalam blog ini....Tanggal 17 MAC 2010, selaku ahli kelab sebuah program telah disempurnakan oleh sahabat saya Adib dengan membuat lawatan ke SANA(Singapore anti Nacotic ) dan mengorak langkah melawat ke destinasi 'The Cleaning Country' .
Perjalanan dimulakan pada jam 8.30 dan bertolak ke Imegrisen. Alhamdulillah selesai di Imegrisen Singapore maka bermulalah perjalanan ku melihat alam tuhan ini. Keadaan jalannya yang bersih serta pemanduan yang berhemah antara menyebabkan hatiku merasa kagum akan pentadiran The Lion Country ini.
Destinasi Pertama.....SANAPenerangan mengenai bagaimana republik ini untuk mengurangkan masalah Drug Addict dalam kalangan rakyatnya. Mentaliti rakyatnya yang banyak menyumbang antara hasil pendapatan serta timbal balik peluang antara kelebihan negara ini dengan yang lain. Sebagai Contoh sumbangan daripada gereja catholic sahaja menjangkau USD 100000.' pengetahuan USD = RM2.40 sekarang' Tambahan pula sukarelawan daripada pelbagai lapisan masyarakat telah digunakan untuk mengetengahkan mengenai masalah dadah ni. biliknya yang kondusif serta mesra pelanggan diantara faktor yang membezakan diantara negara kita dengan Singapura.
Setelah selesai,Solat zohor di masjid di Arab St..Di sini pelbagai persoalan timbul dalam benak fikiran ku.."Bagaimana nak solat di Pulau Sentosa?" Alhamdulillah setelah meneliti serta menerima pandangan sahabat yang lain.
Kompas berharga USD 3 menjadi jawapan
Destinasi kedua.
Sesi Pergambaran Bermula....
Alhamdulillah tempatnya agak cantik dan disini ingin ku Highlightkan ialah tempat yang menjadi kunjungan ahli perniagaan iaitu CASINO....Kenapa orang Islam tidak boleh berjudi..?
Ans: Kerana Allah larang kita untuk berjudi
Oleh itu, Pada pandangan saya kepada mana2 tempat Judi, tutuplah ketahuilah bahawa HIdUP ini bukannya KEKALDestinasi Terakhir...Pulau SentosaSampai juga kedestinasi penting bagi segerombolan Pelancong..Sampai sahaja di sana jam 5-6 petang, Solat Asar ** Untuk pengetahuan tempat solat agak susah hendak dicari . Diantara point saya disini adalah sedikit nasihat buat Kaum HAWA.
Andai kata saudari tidak membawa 'TELEKUNG' untuk solat, janganlah menyebabkan alasan yang tidak 'munasarawak' itu dijadikan alasan. Tetapi Jawablah Di HADAPAN TUHAN yang MAHA ESA kelak. Islam is very simple, you can pray wherever you like but you must closed your AURAT first. BUT I don't think Your JEANS is closed your AURAT...
Perjalanan bermula dengan bermain hanya satu sahaja GAMES sbb mahal sangat USD 8 dengan berlumba dengan sahabat saya HAZIQ. Kepada sahabatku Wan 'K' sorry yer kena tinggl sbb misunderstood..
Akhirnya The Song of The Sea menjadi Penutup kepada LawatanKU ....
Kesimpulannya:-
1. Saya lebih menyukai MALAYSIA kerana terdapat ramainya penganut ISLAM dan boleh mengamalkannya dengan bebas.
2. tempat Solat seperti surau atau Mosolla agak susah untuk dicari.
3. Praised To ALLAH for giving me the opputinity to visit Singapore and Ive learned many things
4. Although the country is very Cleaned in Rubbish and the building is very sitshemathic but they are lack of Religion Views.
5. Maaf sekiranya terkasar bahasa

Related topics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...