Pages

Rabu, 26 Januari 2011

Cuti hujung minggu...


Segala puji dan syukur di panjangkan kepada Tuhan Empunya Dunia, kerana memberi peluang untuk memanjangkan kehidupan yang amat bermakna ini. Ucapan terima kasih diucapkan kepada sahabat-sahabat yang mengajak mengikuti program yang amat bermakna ini. Alhamdulillah pada 14/1/2011, satu program telah dijalankan oleh sahabat-sahabat HALUAN dengan kerjasama HALUAN SISWA dan HALUAN MALAYSIA bertempat di Tiram Indah Village iaitu Kem Identiti Muslim. Program ini melibatkan majoriti ialah mahasiswa UTM dan KPM (Kolej Professional Mara). Program yang mementingkan ukhwah serta usrah ini sememangnya menjadi pemangkin kepada kebangkitan pemuda untuk mendaulatkan ISlam sebagai Al-Din dalam kehidupan. Di antara intipati yg dapat diambil pengajaran amatlah panjang, seperti membina baitul muslim, usrah muntijah, hakikat dunia serta pelbagai lagi..Semoga ukhwah kita berkekalan..


Tidak melepaskan peluang, pelajar muslim 4 smp membuat program berkelah semperna menghabiskan wang disebabkan kerugian semasa pesta konvo yang lepas...

Program 2 hari 1 malam, memberi pengalaman yang bermakna iaitu antaranya bola tampar pantai, memasak BBQ, berenang dalam kolam serta aktiviti sampingan untuk meningkatkan ukwah bersama kelas..

Kumpulan hijau akhirnya memenangi pertandingan tarik tali dan tempat kedua dalam bola tampar pantai..; Dari sudut penginapan, amatlah bersyukur kerana boleh memuatkan 8 orang 1 bilik, walaupun tidur seperti cacing serta kedengkuran kedengaran tanpa disedari.
*Sudah menjadi realiti dunia sekarang bahawa hiburan memainkan peranan yang penting dalam membentuk jiwa seseorang, budaya hedonisme yang menular ini amatlah berat untuk diubah dan tambahan remaja sekarang yang mengambil enteng amalan ini sentiasa meninggi-ninggikan amalan ini. Syariatnya untuk berhibur bukannya dihalang tetapi hendaklah berlandaskan al-quraan dan sunah.
Amatlah malang jika kita sebagai mahasiswa belum mengerti erti tempat awam. Tidakkah kalian berasa malu kepada masyarakat sekeliling dengan mendendangkan lagu sehingga lewat malam dengan menggunakan PA system sekaligus mengganggu orang lain ingin beribadah seperti tidur. Akhirnya solat subuh tergadai, disebabkan perkara tersebut. Wahai saudara serta saudari, ketahuilah bahawa kehidupan yang meninggikan hiburan amatlah memberi kesan kepada hati-hati ini untuk meringankan pengabdiaan diri kepada Tuhan yang Maha Pengampun ini.

Maafkanlah penulis ini, sekiranya terkasar bahasa kerana mengur secara detailed ini.
Kita juga sering mendengar nabi bersabda, apabila melihat perkara maksiat, tegurlah dengan perbuatan jika mampu, lisan dan selemah -lemah iman bencikanlah dengan hatimu..

Related topics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...