Pages

Selasa, 1 September 2009

FORMAT KOMPUTER MENGGUNAKAN WINDOWS XP PART 1Punca Kenapa perlu format komputer

1. Komputer itu terlampau perlahan sama ada loading atau pemprosesan

2. Berasa bosan dengan kelembapan yg timbul

3. Ingin membuang virus secara menyeluruh

4. Sistem corrupt

5. Blue Screen

6. Serta pelbagai lagi seperti driver hilang.

Sebelum memulakan proses ini, saya ingin tegaskan bahawa sebarang kerosakan yang berlaku adalah tanggungjawab sendiri dan pihak saya tidak akan bertanggungjawab di atas segala masalah hardware yang mungkin berlaku. Dan proses pembelajaran ini boleh berjalan sekiranya adanya kemahuan dan kehendak kerana ingin menghabiskan wang yang begitu banyak, dan andaikata ia berjalan dengan sempurna, segala puji bagi tuhan kerana memberikan anugerah ini kepada saya dan untuk diperkembangkan.

Langkah

1. Kenalpasti patrician yang mana yang kita ingin formatkan iaitu sama ada c/d

2. Pastikan anda sudah membuat satu backup mengenai data yang penting dan memasukkannya ke particion yang lain. Langkah ini mungkin sekiranya diguinakan segala virus yang terdapat di c akan berpindah ke particion yang lain. Langkah ini kurang efektif, namun ia masih boleh digunakan

3. Sila pastikan anda mempunyai driver komputer sama ada driver notebook, printer, router handset dan sebagainya. Ini dapat mempercepatkan kerja anda.

4. Jikalau tidak ada, tidak menjadi masalah, anda boleh menggunakan internet untuk mencarinya, Namun langkah ini tidak praktikal kerana memerlukan kepakaran serta memerlukan kebolehan untuk menggunakan laman sawang.

5. Adalah lebih baik sekiranya anda membackup driver itu sendiri dengan menggunakan Software seperti Driver Magician Lite.

Related topics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...